T.C. KARABAĞLAR KAYMAKAMLIĞI
SOGEP Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı 2021
BİLGİ NOTU
PROJE ADI: KADINLAR VE GENÇLER İÇİN KARABAĞLAR MOBİLYA AKADEMİ
PROJE UYGULAYICILARI: Başvuru Sahibi: Karabağlar Kaymakamlığı
Proje Ortakları: İZMOD İzmir Marangozlar Mobilyacılar ve Ağaç İşleri ile
Uğraşanlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası
İŞKUR İl Müdürlüğü
Karabağlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Proje İştirakçileri: ALFEMO Mobilya
Erciyes Anadolu Holding
EMODER Ege Mobilya Sanayici ve İş Adamları Derneği
Proje Bütçesi: Toplam: 1.302.254,00 TL
Destek Miktarı: 1.106.915,90 TL
Eş Finansman: 195.338,10 TL
Proje Süresi: 18 ay
Proje Özeti:
İçişleri Bakanlığınca Büyük İlçeler Güven ve Dönüşüm Projesi kapsamında dezavantajlı olarak belirlenen 7 mahallemizde yaşayan göçle gelmiş kadınlarımız öncelikli olmak üzere, kadın ve gençlere yönelik faaliyetler:
- EĞİTİM YERİ: İZMOD HİZMET BİNASI olmak üzere;
(İzmir Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirilen İZMOD hizmet binasının, bu projeyle aktif hale gelmesi sağlanacaktır. “Döşemecilik ve Dikiş Eğitimleri” ile “Tasarım ve Uygulama Merkezi” faaliyetleri İZMOD Hizmet Binasında ayrılacak atölye ve salonlarda gerçekleştirilecektir.)
- DÖŞEMECİLİK VE DİKİŞ EĞİTİMLERİ: Mobilya sektörünün ihtiyacı olan döşemecilik ve dikiş alanında sertifikalı kurslar açılarak sektörün ihtiyacına yönelik insan kaynağı yetiştirilecektir. Kurslardan proje kapsamında 18-49 yaş arası, dezavantajlı konumdaki 180 kadın yararlanacak; eğitim sonrası, İZMOD ve EMODER desteğiyle, kadınlarımızın işletmelerde istihdam edilmesi sağlanacaktır.
- TASARIM VE UYGULAMA MERKEZİ: Mobilya sektörünün ihtiyacına yönelik “Mobilya Tasarım ve Uygulama Merkezi” oluşturulacak olup İzmir’de bir ilk olacak bu merkezin hedefi, mobilya sektörünün en öncelikli ve en önemli ihtiyacı olan mobilya tasarımının giderilmesine katkı sunmak olacaktır. Bu merkezde nitelikli ve eğitimli gençler için tasarım eğitimleri düzenlenecek olup İZMOD bu proje sonunda kendi bünyesinde istihdam edeceği en az 5 gençle bu merkezi tasarım üretecek hale dönüştürecek, burada yetiştirdiği gençlerden oluşturacağı ekiple tüm mobilya sektörüne hizmet verecektir. Eğitimlerden proje süresinde toplam 20 genç yararlanacak olup gençlerin belirlenmesinde teknik alt yapılarının yanı sıra; kadın olmaları, göçle gelen ve sosyo ekonomik düzeyi düşük gelir grubundan geliyor olmalarına dikkat edilecektir. Merkez, hem proje kapsamında hem de sonrasında İZMOD sorumluluğunda sektöre nitelikli tasarımcı yetiştirilmesine katkıda bulunacak; il düzeyinde, ilgili bölümlerde okuyan gençlere staj ve istihdam imkanı sunan bir yapıda hizmet verecektir.
- EĞİTİM YERİ: KARABAĞLAR HALK EĞİTİM MERKEZİ olmak üzere;
Dezavantajlı mahallelerimizden biri olan Adnan Süvari Mahallesinde bulunan Karabağlar Halk Eğitim Merkezi binasında “El Sanatları” ve “Müşteri İlişkileri ve Satış” eğitim faaliyetleri uygulanacaktır. Proje kapsamında kurulacak kadın üretim kooperatifi, kadınların tasarlayıp geliştirecekleri ürünlerin satış ve pazarlamasını etkin kılacaktır.
- EL SANATLARI EĞİTİMİ VE KOOPERATİFLEŞME: Kadınlarımızın, yöresel ve kültürel değerlerini yansıtan, yaratıcılıklarını ortaya çıkararak mevcut potansiyellerini modern ürün tasarımlarıyla üretime dönüştürmelerini sağlayacak becerilerini geliştirmek suretiyle el sanatları eğitimleri düzenlenecektir. Eğitimler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü akademisyenleri tarafından, ALFEMO uzman ekibi tarafından desteklenen “Eğitici Eğitimi”ni proje kapsamında almış 30 usta öğreticimiz tarafından verilecektir. Projede hedeflenen 7 dezavantajlı mahalleden biri olan Adnan Süvari Caddesindeki Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bulunan çocuk bakım alanı kursiyerlerin hizmetine sunulacak olup 18-65 yaş arası toplam 120 kadın proje kapsamında eğitimlerden yararlanacaktır. Eğitim sonrasında, ALFEMO, mağazalarında ayıracağı özel alanlarda, kadınlarımızın hikayeleriyle birlikte sunulacak ürünlerin teşhir ve satışına destek olacaktır. Ayrıca, proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi sınırları içerisinde belirlenen alanda kurulacak kadın kooperatifi aracılığıyla kadınlarımızın gerek kooperatif atölyelerinde gerekse evden sağlayacakları üretimleriyle bireysel ürünlerinin satışı ve teşhiri sağlanacak; kadınların gelir elde etmesine katkı sunulmuş olacaktır.
- MOBİLYA SATIŞ ELEMANI EĞİTİMLERİ: Sektörün ihtiyacına yönelik nitelikli mobilya satış elemanı yetiştirilmesi amacıyla sertifikalı Müşteri İlişkileri ve Satış eğitimleri verilecek, ALFEMO, EMODER, İZMOD aracılığıyla sektörden sağlanacak uzmanlarla uygulamalı atölye çalışmaları ve mağazada staj imkanı sunulacaktır. 18-35 yaş arası toplam 75 genç eğitimlerden yararlanacaktır.
İlçemizin mevcut tüm kaynaklarını bir araya getirerek, en aktif sektörümüz olan mobilyacılık sektörünün ihtiyacı olan alanlara yönelik insan kaynağını, mevcut kadın ve genç nüfusun mevcut potansiyelini harekete geçirmek ve yükselen sektörler ve meslekler kapsamında verilecek yenilikçi eğitim yaklaşımlarıyla değer katabilmek suretiyle projemizi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Geldikleri yörenin tüm kültürel birikimini elinin maharetinde barındıran kadınlarımızdan başlanmak üzere, girişimci kadınlarımıza, ve nitelikli, umut vadeden gençlerimize kadar, ihtiyaç duydukları donanım ve fırsatları sağlamak; özellikle kırılgan gruplarımıza, sosyal ve ekonomik anlamda kendilerini güçlendirecek fırsatları sunarken, kadınlarımızın bu fırsatlara erişimini kısıtlayan unsurları da kamu eliyle çözüme ulaştırmak suretiyle, sektörün önde gelen tüm aktörleriyle iş birliği içinde sürdürülebilir bir sistem kurmayı hedeflemekteyiz. Tüm eğitimler İŞKUR destekli açılacak olup, İZMOD, Karabağlar Halk Eğitim Merkezi ve kurulacak kooperatif aracılığıyla sürdürülebilirliği sağlanacak şekilde ve mevcut kaynaklarımız azami düzeyde kullanılarak planlanmıştır.
ARZ EDERİM
KARABAĞLAR KAYMAKAMLIĞI SOSYAL ETÜT VE PROJE BÜROSU